Väitöskaronkka Bottalla

Onnistunut väitöskaronkka Bottalla

Tarjouspyyntö

Botta Eventsin tiloissa järjestätte juhlavan väitöskaronkan aivan Helsingin keskustan kupeessa.

Väitöskaronkka eli väitösprosessin päättäjäisjuhla, on vanha akateeminen perinne. Väittelijä järjestää karonkan kiitokseksi vastaväittäjälle, kustokselle ja muille työhönsä vaikuttaneille.

Kutsuttavat ja kutsut Vastaväittäjän ja kustoksen lisäksi karonkkaan kutsutaan niitä professoreja, joiden alaan väitöskirja kuuluu sekä muita väitöskirjatyössä avustaneita. Nykyisin karonkkaan voi kutsua akateemisen yhteisön lisäksi sukua ja ystäviä. Karonkan osalta kutsussa esitetään pyyntö vahvistaa osallistuminen sekä mahdolliset erityisruokavaliot ja allergiat tiettyyn päivämäärään mennessä.

Istumajärjestys Karonkassa on yleensä kutsujan laatima istumajärjestys, joko täys- tai puoliplaseeraus. Täysplaseeraus tarkoittaa sitä, että jokaiselle vieraalle on merkitty ja nimikortilla osoitettu paikka. Puoliplaseerauksessa vieraille on osoitettu paikat pöytäkunnittain. Plaseeraukset voidaan yhdistää myös niin, että vain pääpöydässä on nimetyt paikat ja muut pöydät on plaseerattu pöytäkunnittain. Päivän päähenkilö on väitellyt, mutta karonkan varsinainen kunniavieras on vastaväittäjä. Kunniavieraan paikka on pöydässä väitelleen oikealla puolella. Jos väitöstilaisuudessa on ollut kaksi vastaväittäjää, sijoitetaan heidät väitelleen molemmille puolille. Seuraavana istumajärjestyksessä on kustos: väittelijän vasemmalle puolelle tai vastapäätä. Hänen jälkeensä tulevat muut vieraat, yleensä akateemisten saavutusten mukaisessa järjestyksessä.

Pukukoodi Nykyään yleisin pukukoodi on tumma puku eli miehillä yksivärinen tumma puku ja naisilla pitkä tai puolipitkä iltapuku. Pukeutuminen voi olla myös tätä epämuodollisempaa, mutta kerro kuitenkin pukukoodi kutsussa, jotta vieraiden ei tarvitse arpoa miten pukeutua karonkkaasi.

Tarjoilut ja ohjelma Ennen ruokailua väitelyt toivottaa vieraat lyhyesti tervetulleeksi ja kertoo illan kulusta. Väitellyt tarjoaa karonkassa ruokaa, juomaa ja mahdollisesti myös ohjelmaa. Päivällinen voidaan tarjoilla joko pöytiin tai ruokailu voi tapahtua juhlabuffetista. Tutustu väitöskaronkka-illallisen menuvaihtoehtoihin. Yleensä väitellyt tarjoaa ainakin alkumaljan ja ruokajuomat sekä mahdollisesti digestiivin, mutta tarjottavan juoman määrä on väittelijän päätettävissä.

Puheet Puheiden aika on vasta pääruoan jälkeen, ennen jälkiruokaa ja kahvia. Ensimmäisenä väitellyt pitää kiitospuheenvuoron, jossa hän kiittää ensimmäisenä vastaväittelijää, sitten kustosta, ohjaajaa ja muita työhönsä vaikuttaneita. Omaiset mainitaan puheessa vasta lopuksi, jos heitä halutaan kiittää. Tämän jälkeen puheenvuoro on muilla läsnäolijoilla siinä järjestyksessä, jossa väitellyt heidät omassa puheenvuorossaan mainitsi. Puheet kannattaa pitää lyhyinä, sillä perinteenä on, että jokaiseen puheenvuoroon vastataan yhtä pitkällä puheella.

Tutustu esimerkkiin karonkkaillallisen kulusta Bottalla.